Architape

CONCEPTUAL WAY OF THINKING / ARCHITECTURAL PROCESS OR ART?

  • October 15, 2014

Οι αρχιτεκτονικές σχολές Ευρώπης και Αμερικής σήμερα ακολουθούν έναν πιο ελεύθερο τρόπο σκέψης και προσέγγισης. Τα αρχιτεκτονικά θέματα που καλούνται να λύσουν οι φοιτητές είναι εμπνευσμένα από φαινόμενα και γεγονότα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο όπως επίσης επηρεάζονται από έννοιες της σύγχρονης ιατρικής και ψυχολογίας.

Η πρόκληση αυτών των θεμάτων είναι να αποκωδικοποιηθούν βαθιές έννοιες και θεωρίες σε αρχιτεκτονική γλώσσα με σκοπό να παραχθούν κτίρια, μηχανές ή κατασκευές τα οποία θα προτείνουν νέες χωρικές ποιότητες και ατμόσφαιρες.

Τα λεγόμενα conceptual projects με την πρώτη ματιά δίνουν την εντύπωση καλλιτεχνικών – γλυπτικών αποπειρών παρά αρχιτεκτονικών μελετών. Επίσης σαν αναγνώστης πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε την επίλυση και την πρόταση του μελετητή, αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι πίσω από το τελικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει ανάλυση και μελέτη, απλά συνήθως δεν είναι εύκολο να το διακρίνουμε βλέποντας μόνο το τελικό αποτέλεσμα.

Ένα επιτυχημένο conceptual project είναι αυτό που έχει προκύψει ύστερα από ενδελεχή μελέτη θεωριών και χωρικών φαινομένων της περιοχής μελέτης. Μετέπειτα αυτές οι πληροφορίες πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία συσχετίζονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν μια ιστορία το λεγόμενο concept. Το επόμενο βήμα είναι το concept να μεταφραστεί σε αρχιτεκτονική γλώσσα και συγκεκριμένα σε σχήματα ή χαράξεις. Από εκεί και έπειτα αρχίζει μία διαδικασία στην οποία αυτές οι πρώτες χαράξεις σε συνάρτηση με την χρήση και το πρόγραμμα του χώρου πρέπει να δουλευτούν με διάφορες τεχνικές μέχρι να δέσουν συνθετικά. Το επόμενο βήμα είναι αμιγώς η αρχιτεκτονική μελέτη με αποτέλεσμα να παραχθούν σωστά και ολοκληρωμένα σχέδια που εξυπηρετούν το πρόγραμμα του χώρου αλλά την ίδια στιγμή τονίζουν και δυναμώνουν την βασική ιδέα της μελέτης. Παράλληλα σε αυτό το σημείο της σύνθεσης δουλεύεται και το 3D με σκοπό τα δισδιάστατα σχέδια να εξυπηρετούν τον τελικό όγκο και το αντίστροφο. Το 3D πρέπει να είναι πολύ αναλυτικά σχεδιασμένο συμπεριλαμβάνοντας τον φέροντα οργανισμό και όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες μεταξύ των διαφορετικών υλικών. Μετά τον φωτορεαλισμό οι εικόνες πρέπει να δουλευτούν επιπλέον στο Photoshop με σκοπό να δοθεί στην εικόνα η ατμόσφαιρα που απαιτείται από το concept. Με αυτόν το τρόπο το κτίριο ή ο χώρος που προτείνεται αποθανατίζεται στο περιβάλλον που του αρμόζει δίνοντας ζωή στην εικόνα.

Μέσα από την παραπάνω διαδικασία ένα conceptual project αποκτά αρχιτεκτονικό λόγο ύπαρξης λόγω του ότι παραθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δικαιολογούν την τελική μορφή. Αυτός είναι ο τρόπος ένα conceptual project να μην θεωρηθεί μια καλλιτεχνική απόπειρα που βασίζεται σε τυχαιότητα και υποκειμενικότητα αλλά μια άρτια και επεξηγηματική αρχιτεκτονική πρόταση – μελέτη που προτείνει Avant garde κτίρια, χώρους και κατασκευές.

** Να ξέρετε οτι ένα cconceptual project brief ακαδημαϊκού επιπέδου είναι πάντοτε τόσο αναλυτικά γραμμένο, που όσο ευρύ και αν είναι το πεδίο μελέτης πάντοτε υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός για να αποδεχθούν τυχόν γενικεύσεις και παραδοχές.

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Αναπαραγωγή”]